Dr. Karin Haas

Profil

Dr. Karin Haas Co-Leiterin interdep. Institut Alter

  • Présence Mardi
    Mercredi
    Jeudi
    Vendredi
  • Adresse Berner Fachhochschule
    Santé
    Fachbereich Ernährung und Diätetik
    Finkenhubelweg 11
    3012 Bern

Projets

  • Für Jugendliche - mit Jugendlichen: Aktive Mitgestaltung von Kommunikationsmitteln zur Förderung von Ernährungskompetenz und gesundheitlicher Chancengleichheit (Finanzierung durch SV-Stiftung)

  • Schweizer Ernährungsempfehlungen für ältere Erwachsene - Information für Fachpersonen und Multiplikatoren
    (im Auftrag des BLV)

  • SmartSolution - smartphone-basiertes Hilfsmittel für eine nachhaltig wirksame Ernährugnsberatung bei übergewichtigen/adipösen Erwachsenen

  • Qualitätsstandards einer gesundheitsfördernden Gemeinschaftsgastronomie

  • Intervening 50+ - Grundlagen für interventionen in der Gestaltung von Lebensübergängen in der Lebensphase 50+ in Bezug zu Lebensmittelkonsum- und Ernährungsverhalten

  • Alkoholprävention im Akutspital

Publications

  • Haas, K. (2020). Anthropometric outcomes after one year of remote counselling of overweight and obese adults by dietitians (Vol. 79, Issue OCE2). https://doi.org/10.24451/arbor.12224

  • Haas K. (2016) Benefits and risks of new digital technologies for weight management in dietary counselling. Rev Esp Nutr Hum Diet. 2016; 20(Suppl. 1): 76 – 77

  • Baur H, Habegger B, Jacomet M, Beer-Borst S, Haas K (2015). Comparison of smartphone-based Calculation of Metabolic Equivalent and Spiroergometry Data in Activities of Daily Living. Ann Nutr Metab. 67 (suppl 1) 256-257.

  • Haas K, Ryser C, Hayer A, Beer-Borst S on behalf of the „Good Practice – Communal Catering“ research group. Awareness of the Swiss Quality Standards for health promoting communal catering. Ann Nutr Metab 58 (suppl 3) Abstract 11th European Nutrition Conference / fens madrid2011 Oct 26-29.

  • Haas K, Beer-Borst S, Tecklenburg ME, Reinert R, Ryser Ch for the “Good Practice – Communal catering” research group. Food based quality standards for health-promoting communal catering in Switzerland. Public Health nutrition Volume 13 9(A) September 2010, Abstracts of the 2nd World Congress of Public Health Nutrition, Porto/Portugal 23-25. September 2010.

  • Beer-Borst S, Haas K, Reinert R, Ryser Ch for the “Good Practice – Communal catering” research group. The Good Practice concept: Chances and constraints to a health promotion strategy applied with parts of the Swiss food service industry. A field report. Public Health nutrition Volume 13 9(A) September 2010, Abstracts of the 2nd World Congress of Public Health Nutrition, Porto/Portugal 23-25. September 2010.

  • Tecklenburg M, Haas K, Chatelan A, Reinert R, Ryser Ch, Siegenthaler S, Welter A, Beer-Borst S. Gesundheitsförderung in der Gemeinschaftsgastronomie: Der „Good Practice“ Ansatz. Swiss Public Health Conference. August 27-28, 2009, Zürich, Switzerland.

  • Haas K. Mangel oder Überfluß? Ernährungsstatus Wiener Jugendlicher. ÖGE-Jahrestagung, 20./21. Nov. 2008.

  • Haas K, Mühlemann P, Reinert R, Siegenthaler S, Schader Ö, Beer-Borst S. Qualitätsstandards einer gesundheitsfördernden Gemeinschaftsgastronomie: Forschung mit der Praxis für die Praxis. XII. Dreiländertagung der SGE, DGE und ÖGE. September 5-6, 2008, Zürich, Switzerland

  • Freisling H, Haas K, Elmadfa I. Impact of mass media exposure on fruit and vegetable consumption among adolescents. International Fruit and Vegetable summit 27-30 May 2008, Paris, France

  • Pauly L, Stehle P, Szabolcs I, Haas K, Elmadfa I Volkert D for the Ageing Nutrition Group. The AgeingNutrition-Project: Comparative analysis of existing data on nutrition and lifestyle of the ageing population in Europe, especially in the “new” Baltic, Central and Eastern regions of the Community. 13th European Conference on Public Health, Graz 10-12. November 2005.

  • Haas K, Elmadfa I. Dietary and lifestyle differences between female adolescents in professional training and secondary school – consequences for health campaigns. 27. Scientific Annual Conference of AGEV Karlsruhe, October 2005.

  • Haas K, Elmadfa I, Szabolcs I, Stehle P, Volkert D. Methods and tools for the assessment of nutrition and lifestyle of the elderly in Baltic, Central and East Europe - the Ageing Nutrition Project. 18th International Congress of nutrition. Proceeding of the 18th International Congress of Nutrition ICC, Durban, South Africa, September 2005.

  • Rust P, Haas K, Elmadfa I. Prevalence of overweight and obesity in Austrian adolescents. 18th International Nutrition Congress Durban, September 2005.

  • Haas K, Meidlinger B, Elmadfa I. Ernährungssituation von Lehrlingen an Wiener Beurfsschulen. 42. Wissenschaftlicher Kongress der DGE, März 2005

  • Haas K, Elmadfa I. Health indicators and dietary habits in adolescents in Austria. EANS, Vienna Conference, May 2004.

  • Haas, K. (2018). Meine Gesundheit - Meine Verantwortung? BFH EGov Präsenz. (1), 43–44. https://www.wirtschaft.bfh.ch/fileadmin/wgs_upload/wirtschaft_und_verwaltung/6_forschung/eGov-Praesenz/180212_eGov_Praesenz_1_2018_Web.pdf

  • Haas, K. (2017). Smartphones, Tablets & Co. – M-Health in der Ernährungsberatung. BFH Frequenz, Juni, 22–23. https://www.gesundheit.bfh.ch/uploads/tx_frppublikationen/BFH_Frequenz_Juni-2017.pdf

  • Forschungsgruppe „Good Practice – Gemeinschaftsgastronomie“ (ed.) Schweizer Qualitätsstandards für eine gesundheitsfördernde Gemeinschaftsgastronomie (in Deutsch und Französisch). Bern: Berner Fachhochschule, Fachbereich Gesundheit, 2009.

  • Beer-Borst S, Haas K, Schader Ö, Siegenthaler S, Reinert R, Mühlemann P. Nutritional quality in communal catering: a public health issue. Report prepared on behalf of the Federal Office of Public Health and Bern University of Applied Sciences. Bern, Switzerland: Bern University of Applied Sciences, Section of Health, 21.06.2009.

  • AgeingNutrition Group. Comparative analysis of existing data on nutrition and lifestyle of the ageing population in Europe,especially in the ‘new’ Baltic, Central and Eastern regions of the Community. Final Implementation Report for the European Comission, 2006.

  • Elmadfa I, Freisling H, Blachfelner J, Wagner KH, Rust P, Haas K & Weichselbaum E. 2. Wiener Ernährungsbericht 2004 Wien, 2005.

  • Haas, K. (2006). Erfassung von Ernährungs- und Gesundheitsindikatoren in Hinblick auf chronisch-degenerative Erkrankungen bei Jugendlichen in der Berufsausbildung. Dissertation, Universität Wien.