Dr. Constanze Pietsch

Profile

Dr. Constanze Pietsch Wissenschaftliche Mitarbeiterin

  • Address Berner Fachhochschule
    School of Agricultural, Forest and Food Sciences HAFL
    Fachbereich Agronomie
    Länggasse 85
    3052 Zollikofen

Activities

  • Project management

  • Teaching

  • Fish Welfare

  • Stress Physiologie

  • Fisch Nutrition

  • Immunology

  • Toxikology

  • Mycotoxin Effects

Teaching

  • LTK Modul 20

  • FBA Aquakultur

  • CAS Freshwater Fishes of Europe

  • Master of Sustainable Development

  • Biology

  • Environmental Engineers/Life Sciences

  • Fish biology

  • Fish behaviour

  • Fish welfare

  • Fish nutrition

  • Aquaculture

  • Histology

  • Ecotoxikology

  • Fisch rearing

  • Keeping fish for scientific experiments

  • Environmental chemistry and -analytics

  • Methods in science with emphasis on data collection and statistics

  • Sustainability in natural sciences

Research

  • Fish

  • Mycotoxins

  • Fish welfare, stress physiology, fish brhaviour, fish nutrition, aquaculture, toxikology, immune system

  • Occurence and effects of mycotoxins on fish

CV

  • 2008-2014 PostDoc Universität Basel, Schweiz
  • 2014-2017 Research Fellow ZHAW, Schweiz
  • 2017-2020 Group Leader Fish Welfare ZHAW, Schweiz
  • 1997-2003 Diploma Biology Humboldt-Universität zu Berlin, Deutschland
  • 2002-2003 Pre-Diploma Food Technology Technische Universität, Berlin, Deutschland
  • 2004-2008 Doktorate in Zoology Humboldt-Universität zu Berlin, Deutschland
  • 2022-2023 Certificate of Data Science and Machine Learning in Python MIT, Massachussetts, USA
  • 2022- MBA Digital Transformation BFI, Vienna, Austria

Projects

  • Bridge - Entwicklung von innovativen Nachweismethoden von Fischwohl in der Aquakultur

  • Verbesserung der Qualität von Futtermitteln und Fischen in der Fischzucht

  • Entwicklung eines automatischen Videomonitorings für Fischzuchten

  • ZHAW Anschubfinanzierung "Happy Fish"

Publications

  • Pietsch, C. (2019): Food Safety: The Risk of Mycotoxin Contamination in Fish. In: Sabuncuoglu, S. (ed): Mycotoxins and Food Safety. InTech Open, DOI: 10.5772/intechopen.89002.

  • Pietsch, C., Hirsch, P. (eds.) (2015): Biology and Ecology of Carp. CRC Press, Taylor and Francis Group, Science Publishers. USA, 394 pages.

  • Burkhardt-Holm P., Pietsch, C. (2010): „Ökotoxikologische Beurteilung von PCB in Fischen und deren Prädatoren“, In: „Polychlorierte Biphenyle (PCB) in Gewässern und Fischen der Schweiz. Bericht über Phase I“. Bundesamt für Umwelt (BAFU), Bern, 2010.

  • Pflugmacher, S., Pietsch, C., Rieger, W., Paul, A., Preuer, T., Zwirnmann, E., Steinberg, C.E.W. (2003): Humic substances and their direct effects on the physiology of aquatic plants. In: Humic Substances: Natures`s most versatile materials. Taylor and Francis, New York.

Memberships

  • Association of the European Fish Pathologists seit 2005

  • European Aquaculture Society seit 2017

Language skills and intercultural knowledge

  • German
  • English