BFH-HAFL ceremony: these are graduates of 2024

Who are this year’s BSc and MSc graduates in Agricultural Science, Forest Science and Food Science? Three BSc and three MSc graduates introduce themselves and present their final theses. For content written in English, please scroll down to the interviews with the MSc graduates.

Diplomfeier BFH-HAFL 2024

Portraits of BSc graduates

Mathilde Poupon Enlarge image

Mathilde Poupon

… untersuchte die Faktoren, welche den Zellgehalt in der Kuhmilch beeinflussen

Worum geht es bei Ihrer Bachelorarbeit?

Das Ziel meiner Bachelorarbeit ist es, die Faktoren, welche diesen Gehalt beeinflussen, zu identifizieren und die Wirkung eines Bolus aus Spurenelementen und Vitamin E zu testen. Die Ergebnisse zeigen den Zusammenhang zwischen dem Zellgehalt und den Faktoren, die mit dem Tier, der Ernährung und dem Monat der Milchkontrolle zusammenhängen. Der Fütterungsversuch hingegen zeigte keine signifikanten Ergebnisse, es wurde jedoch eine Tendenz zur Senkung dieses Gehalts beobachtet.

Warum haben Sie sich für ein Studium an der BFH-HAFL entschieden?

Seit meiner Kindheit habe ich mich immer für Tiere und die Natur begeistert. Die HAFL war ideale Ort, um diese beiden Bereiche zu studieren und dabei Praxis und Theorie miteinander zu verbinden. Da ich zuhause einen landwirtschaftlichen Betrieb habe, hat mir mein Studium auch ein besseres Verständnis für die Umgebung, in der ich aufgewachsen bin, vermittelt.

Was sind Ihre Pläne für die Zukunft?

In den nächsten Monaten werde ich mir die Zeit nehmen, um ein wenig zu reisen. Nach meiner Rückkehr möchte ich im Bereich Tierernährung und -gesundheit arbeiten und daneben weiterhin auf dem Familienbetrieb mithelfen.

Gabriel Thiele Enlarge image

Gabriel Thiele

… untersuchte in seiner Abschlussarbeit das Potenzial von Künstlicher Intelligenz (KI), um die Lebensmittelverschwendung in der Gemeinschaftsgastronomie zu reduzieren.

Worum geht es in Ihrer Bachelorarbeit?

Ich habe Lebensmittel in Kategorien eingeteilt und gemessen, wie viel davon in Mensen und Kantinen verschwendet wird. Interessant war es, den verschwendeten Lebensmitteln durch die monetäre Bewertung einen Wert zu geben. In der Folge war ich sehr überrascht, wie hoch die Abfallmengen tatsächlich sind. Die Analyse zeigte, dass KI als innovativer Ansatz genutzt werden kann, um Vorhersagen der richtigen Lebensmittelmenge zu präzisieren und auf dieser Basis gegen die Verschwendung vorzugehen.

Warum haben Sie sich für ein Studium an der BFH-HAFL entschieden?

Die Entscheidung für die HAFL fiel mir leicht, weil ich schon immer ein starkes Interesse an der Verbindung von Forschung und Praxis in der Lebensmittelbranche hatte. Das Thema Geschmack und Sensorik von Lebensmitteln fasziniert mich von klein auf. Wie unterschiedliche Aromen und Texturen zusammenspielen und das Genusserlebnis beeinflussen – das ist mein Hauptinteresse. Die Möglichkeit, direkt mit Expertinnen und Experten zusammenzuarbeiten und an realen Projekten mitzuwirken, hat mich überzeugt.

Was sind Ihre Pläne für die Zukunft?

Ich will in der Produktentwicklung arbeiten, um sowohl nachhaltige als auch schmackhafte Lebensmittel zu entwickeln. Ich möchte innovative Lösungen finden, die den Geschmack mit verantwortungsbewusster Produktion vereinen. Langfristig strebe ich an, in einem Unternehmen tätig zu sein, welches diese Werte teilt und aktiv zur Weiterentwicklung der Branche beiträgt.

Silas Gigon Enlarge image

Silas Gigon

… untersuchte in seiner Abschlussarbeit, wie die Raumplanung den Umgang mit Naturgefahren in den Kantonen Bern und Uri beeinflusst.   

Worum geht es bei Ihrer Bachelorarbeit?

In meiner Bachelorarbeit habe ich die Rolle der Raumplanung und ihrer Instrumente wie Gefahrenkarten oder Baubewilligungen in Gefahrenzonen im Naturgefahrenmanagement der Kantone Bern und Uri untersucht. Das Fazit: Sie ist wichtig für den Umgang mit Naturgefahren und ein zentraler Faktor im Risikomanagement der Schweiz. Doch stellt der Klimawandel und dessen Auswirkungen die Raumplanung vor grossen Herausforderungen. Beim Vergleich des Vollzugs konnte zwischen den beiden untersuchten Kantonen keine Unterschiede festgestellt werden.

Warum haben Sie sich für ein Studium an der BFH-HAFL entschieden?

Während meiner Schulzeit an der Kantonsschule bin ich durch verschiedene Berufsinformationen und -messen auf das Studium gestossen. Da mein Vater Revierförster ist, kam ich aber schon früher mit dem Wald und seiner Bewirtschaftung in Kontakt. Die Möglichkeit, den Wald, seine Bewirtschaftung und Themen wie Naturgefahrenprozesse und deren Bewältigung vertiefter kennen zu lernen, begeistert mich bis heute.

Was sind Ihre Pläne für die Zukunft?

Bereits während des Studiums hatte ich die Möglichkeit, im Kanton Bern als stellvertretender Revierförster im Emmental tätig zu sein. Nach dem Studium kann ich als Abteilungsförster in der Waldabteilung Voralpen des Amtes für Wald und Naturgefahren des Kantons Bern starten. Dort habe ich die Möglichkeit, verschiedenste Projekte im Bereich der Erschliessung, des Waldschutz oder des Regionalen Waldplans zu begleiten.

Portraits of MSc graduates

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Janique Koller

... evaluated the effectiveness of two biological control agents against the tomato leafminer.

What is your Master's thesis about?

In my master’s thesis, in collaboration with Agroscope, IRTA and Andermatt Biocontrol, I evaluated the efficacy of a parasitoid wasp and a granulovirus against Tuta absoluta, with the aim of improving the success rate of biological control against this serious tomato pest. The two biocontrol agents proved to be compatible, but their efficacy did not increase when they were used in combination. Further studies are needed to evaluate them under real conditions and to optimise their dosage and timing of use.

Why did you decide to study at the BFH-HAFL?

I decided to do my master’s degree at HAFL because I wanted to complete my training while working, and I had a concrete idea of a research topic. As I’d previously studied and worked at HAFL, I was familiar with the various study options and the flexibility offered in the choice of modules . I also knew and appreciated having access to experienced research associates, who were willing to delve into topics proposed by students and provide support along the way.

What are your plans for the future?

For just over four years, I’ve been working at Agroscope in the Plant-Production Systems research division. I’m currently involved in the development of a tool to support decision-making in biological pest control in speciality crops. At the same time, I’m also furthering my education in small-plot, biointensive vegetable farming and using my free time to carry out a few small-scale experiments. Because I’m enthusiastic about the topics I’m currently working on and studying, I would like to pursue them in greater depth and, possibly, combine them one day in the future.

Anna Domeniconi Enlarge image

Anna Domeniconi

... did her master’s thesis on how forests will be affected by climate change.

What is your Master's thesis about?

I was interested in what forests will look like in the future and how foresters will deal with climate change. So I visited 12 experts in the Jura and Alps regions, interviewed them and analysed those discussions using qualitative content analysis. The results show: The forest will be composed of tree species other than beech, spruce or fir, tree mortality will increase and the protective function will decrease. We will have to move away from traditional forest management concepts.

Why did you decide to study at the BFH-HAFL?

I did a bachelor’s degree in landscape architecture and then worked for several years at various landscape architecture firms. I chose the Alpine Master’s to develop my skills more in the direction of planning, rather than construction. In addition, the degree programme offers a broad thematic spectrum with a focus on the Alpine region, where I spend a lot of time.

What are you doing professionally?

I currently work as a project manager at RZU, the regional planning organisation for the city of Zurich and the surrounding area. My focus is on landscape development, biodiversity and climate change – in particular, climate adaptation in urban areas. I work with stakeholders from administration and politics, connecting them or devising concepts for the region’s development.

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Céline Ryffel

... compared a hybrid semi-hard cheese with a conventional semi-hard cheese for her master’s thesis.

What is your Master's thesis about?

In my master’s thesis, I compared a so-called “hybrid” semi-hard cheese (made from cow’s milk and plant-based raw ingredients) with a conventional semi-hard cheese. The hybrid cheese had a lower environmental impact and was almost as well liked by the taste testers as the conventional cheese. Only “crumbliness” was rated higher in the conventional cheese. According to the online survey we conducted, communication about consuming hybrid cheeses should focus on encouraging people to try new and different foods and to ensure variety in their diet.

Why did you decide to study at the BFH-HAFL?

I’ve been interested in food and nutrition for a long time, especially since becoming a long-distance runner. The BSc in Food Science and the MSc in Life Sciences – Food, Nutrition and Health allowed me to deepen this interest. I also liked the location of BFH-HAFL, the part-time study programme and the variety of modules.

What are your plans for the future?

Currently I work in quality assurance at Narida AG, which specialises in the production of cereal bars. I enjoy this job, especially because of the many different tasks I’m able to do there. I also see myself working in this area in the future.