Dr. Franziska Pfister
Profile
Dr. Franziska Pfister Dozentin
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Contact hours
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Thursday -
Address
Berner Fachhochschule
School of Health Professions
Fachbereich Ernährung und Diätetik
Finkenhubelweg 11
3012 Bern
Teaching
Degree programmes
MSc in Life Sciences; Food, Nutrition and Health
MSc in Nutrition and Dietetics
BSc in Nutrition and Dietetics
BSc in Food Science
Subjects
Public Health Nutrition (Block Developing Countries)
Health Promotion and Prevention
Project Management im Health Care
Transfer Module
Research
Specialisations
Nutrition in people with a intellectual disability
Migration and Nutrition/Dietary Acculturation
Sustainable Nutrition
Malnutrition in Developing Countries
CV
Professional experience
- 2010-today Lecturer Bern University of Applied Sciences
- 2010-2019 Project Manager MSc in Nutrition and Dietetics + MSc in Life Sciences, Food, Nutrition & Health Bern University of Applied Sciences
- 2007-2010 Consultant of the Management ODESAR (NGO), Nicaragua (employed by EireneSuisse)
- 2004-2009 Project Coordinator in Mandate Agreement (Topics General Budget Support and Social Accountability) Gersterconsulting
- 2004-2006 Deputy Coordinator at National Centre of Competence in Research North-South Centre for Development and Environment, University of Bern
- 2003-2004 Postdoc Institute for Resource and Waste Management, ETHZ
- 1999-2003 PhD Student/Teaching Assistant Institute for Resource and Waste Management, ETHZ
Education
- 1999-2003 PhD in Environmental Sciences ETHZ
- 1993-1998 MSc in Biology ETHZ
Other
- 2011-2012 - CAS University-level Didactics and E-Learning - Bern University of Applied Sciences
- 2008 - Transversalización de Género en las Organizaciones (Gender mainstreaming in organizations), Canteras, Managua, Nicaragua
- 2002 - Water and Sanitation Engineering from Emergency to Development, IKRK/IUED/CHYN
- 2000-2002 - Certificate of Advanced Studies (CAS) in Development and Cooperation (NADEL), EHTZ
- 2000 - Boden- und Wasserkonservierung in den Tropen, SHL heute BFH/HAFL, Zollikofen
Projects
Other projects
Nutrition Patterns of Somali Women living in Switzerland
Publications
Artikel (peer-reviewed)
Pfister, F., Zbinden Gysin, K., Waelti Maumier, P. (2020). Between the land of plenty and the fear of chronic diseases: Dietary acculturation of Somali Migrant Women in Switzerland. (forthcoming).
Pfister, F., & Pozas, C. (2023). The influence of Chile’s food labeling and advertising law and other factors on dietary and physical activity behavior of elementary students in a peripheral region: a qualitative study. BMC Nutr 9(11). https://doi.org/10.1186/s40795-023-00671-7
Pfister, F., (2006). Integrating Gender – sensitive Approaches: A Challenge for Natural Sciences, In: S. Premchander & C. Müller (eds). Gender and Sustainable Development: Case Studies from NCCR North-South. Perspectives of the Swiss National Centre of Competence in Research (NCCR) North-South, University of Bern, Vol. 2. Berne: Geographica Bernensia, pp. 45-56.
Hurni, H., Messerli, P. & Pfister, F. (2004). Forschungspartnerschaft mit dem Süden. Die Schweiz etabliert ein neuartiges Instrument der Entwicklungszusammenarbeit. Zeitschrift Entwicklungspolitik, 18/19/2004, pp. 54-56.
Artikel und Berichte
Pfister F. (2015). Ernährung - Verursacher und Opfer fehlender Nachhaltigkeit. SVDE Info, 1/2015, S. 4-6.
Beuret, N., Bosshard, T. & Pfister, F. (2014). Vitamin D-Versorgung bei Jugendlichen. Alimenta, 18/2014, S. 38-39.
Pfister, F., Bader, H.-P. & Scheidegger, R. (2004). Dynamische Modellierung eines agrokulturellen Systems in Nicaragua. In: Proceedings, Workshop “Simulation in Umwelt- und Geowissenschaften”, März 2004, Zentrum für Agrarlandschafts- und Landnutzungsforschung, Müncheberg, Deutschland, pp. 11-26.
Supervised theses
Bachelor
Stäger, Rhea Essen. Was? Wie? Wann? Warum? Entwicklung eines Fragebogens zur Ernährungskompetenz bei Menschen mit einer kognitiven Beeinträchtigung. 2024
Kaufmann, Sina Nachhaltige Ernährung. Wie stehen Schweizer Ernährungsfachpersonen zu einem CAS Nachhaltige Ernährung? 2023
Marti, Laura; Tremp, Deborah Ernährungsberatung bei Menschen mit einer kognitiven Beeinträchtigung - Kommunikation und Hilfsmittel im Fokus 2022
Huber, Maureen; Kuhn, Cathérine Von täuschend echt bis ungewohnt anders – Erwartungen von Omnivoren an sensorische Eigenschaften von Fleischersatzprodukten 2021
Andrey, Saskia Erfolgsfaktoren und Herausforderungen in der transkulturellen Ernährungsberatung 2021
Gerber, Karin; Schildknecht, Martina Gewichtsproblematik bei geistig beeinträchtigten Erwachsenen: Massnahmen, Hindernisse und Ressourcen im Betreuungsalltag 2021
Bögeholz, Svenja; Bucher, Michaela «Es ist wie eine Fake Handtasche » was Fleischliebhaberinnen und Fleischliebhaber von Fleischersatzprodukten halten 2020
Hänni, Rahel; Leuenberger, Andrina Das Ernährungsverhalten Erwachsener mit Trisomie 21: Genuss zu jedem Preis? 2020
Bühler, Anna; Irion, Ilaria Planetary Health Diet: umsetzbar oder realitätsfremd? 2020
Jäggi, Manuela; Moser, Linda Umweltbewusste Ernährungsberatung – Realität oder Utopie? 2019
Isler, Alexandra; Paulia, Annina Quantitative Schätzung von Platewaste in einem Schweizer Wohn- und Pflegezentrum 2018
Reiser, Seraina Einflussfaktoren auf die ernährungsbezogene Akkulturation bei unbegleiteten minderjährigen Eritreerinnen in der Schweiz 2017
Arnold, Géraldine; Emmenegger, Lea Food Waste – Umgang mit Lebensmitteln in armutsbetroffenen Schweizer Einpersonenhaushalten 2016
Marty, Irène; Plüss, Sabrina Andere Länder, andere Sitten: Wie beraten Ernährungsfachpersonen in Schwellenländern? 2016
Zürcher, Aline Das Ernährungsverhalten von Somalierinnen in der ersten Zeit nach ihrer Einwanderung in die Schweiz 2016
Amrein-Bieler, Priscila; Gerber, Andrea Ernährungsverhalten kurdisch-türkischer und türkischer Migrantinnen 2015
Bovisi, Andrea Prioritätensetzung von Migrantinnen bei der Lebensmittelauswahl für ihre Kinder und mögliche Hintergründe dafür 2015
Lehmann, Gabriela; Schöni, Michaela Der Wasserfussabdruck von verschiedenen Ernährungsweisen 2014
Beuret, Noemi; Bosshard, Tina Vitamin D-Versorgung bei Jugendlichen in der Schweiz 2013
Christen, Germaine; Landolt, Kristin Ethnospezifische Vorstellungen von gesunder Ernährung aus Sicht somalischer Migrantinnen 2013
Martin, Marina; Maurer, Kim Vitaminversorgung im Winter durch regionale und saisonale Gemüse- und Früchteauswahl 2013
Schweizer, Barbara; Seck, Mariama "Die Zunge ist es sich gewohnt" - Eine Befragung tamilischer Migrantinnen und Migranten wieso sich ihre Ernährungsgewohnheiten in der Schweiz dennoch verändert haben 2012
Lanzendörfer, Martina Umsetzungsmöglichkeiten einer klimafreundlichen Ernährung in der Gemeinschaftsgastronomie 2011
Master
Torres, Ana María Understanding food security among undocumented Latino migrants in Switzerland 2023
Jeiziner, Rigmor Nudging as a tool to increase the acceptance of high-quality plant-based meat substitutes – A field experiment from a restaurant in a Swiss Hospital 2023
Ade, Jana Stunting in Zambian Rural Children - How Intra-Household Dynamics Influence Infant and Young Child (0-24 Months) Feeding Behavior 2022
Ribeli, Jacqueline Just Too Small? The Heavy Toll of a Low Dietary Diversity in Children: Exploration of Cultural Influencing Factors in Madagascar’s Central Highland 2020
Pozas, Claudia Factores asociados a obesidad en niños de 2do básico, pertenecientes a Establecimientos Promotores de la Salud de Magallanes, Chile 2019
Coloma, María José Complementary feeding practices with focus on protein intake in infants between 6-24 months in Chin State - Myanmar 2019
Language skills and intercultural knowledge
Language skills
- German - Native or bilingual proficiency
- English - Full professional proficiency
- French - Full professional proficiency
- Spanish - Full professional proficiency
- Portuguese - Professional working proficiency
- Russian - Limited working proficiency
- Italian - Professional working proficiency
Intercultural knowledge
- Nicaragua
- United States of America
- Brazil
- Russian Federation
- Mexico
- Mozambique